Leiderschap is een balans tussen vertrouwen en controleren

Durf te vertrouwen, maar vergeet niet om de controle te behouden!

Vertrouwen is goed, maar controle is beter”

Mijn medewerkers vertrouwen of controleren? Om hierop te antwoorden refereer ik hiervoor vaak naar een citaat van Lenin (1921) “Vertrouwen is goed, maar controle is beter.” Het gaat over het vinden, als leidinggevende, van een gezond evenwicht tussen het vertrouwen van je medewerkers en de controle voor optimale resultaten.

Vertrouwen

In essentie is vertrouwen datgene wat een team onderscheidt van een groep. Het is de bouwsteen van effectieve samenwerking en creëert een positieve werkomgeving. Het maakt dat medewerkers voor mekaar (soms letterlijk) door het vuur gaan en de leider gaan volgen. Leiders die vertrouwen tonen, geven hun teamleden de ruimte om te groeien, te innoveren en verantwoordelijkheid te nemen.

Controle

Echter, het belang van controle mag niet over het hoofd worden gezien. Controle is niet noodzakelijk een teken van wantrouwen. Het biedt structuur, de gelegenheid om als medewerker je verantwoordelijkheden te delen en stelt leiders in staat om de voortgang en prestaties te monitoren.

Leiderschap: balanceren ⚖ tussen vertrouwen en controle

Twijfel je tussen in welke mate je medewerkers vertrouwen en hen controleren? Vertrouwen en controle gaan volgens mij hand in hand ????. Het is niet een kwestie van kiezen tussen beide, maar eerder van het vinden van de juiste mix. Te veel vertrouwen zonder controle kan leiden tot gebrek aan richting, terwijl te veel controle zonder vertrouwen het potentieel van het team belemmert.

Hoe bereikt men deze balans ????? Door in de eerste plaats te werken aan vertrouwen: actief luisteren, een open communicatie, een “no blame, no shame”- cultuur, vasthouden aan waarden en normen, empoweren van medewerkers en het erkennen van hun prestaties. Tegelijkertijd is het essentieel om controlemechanismen in te bouwen, zoals duidelijke doelen, regelmatige evaluaties en constructieve feedback.

Het vermogen om te schakelen tussen vertrouwen en controle is een essentiële vaardigheid voor leiders. Het creëert een goede werksfeer, waarin/ waardoor organisatiedoelen worden behaald. Kortom, het is volgens mij dan ook niet “vertrouwen versus controle”, maar eerder “vertrouwen én controle”. Dit dualisme in leiderschap is de sleutel tot het bouwen van veerkrachtige teams en het bereiken van duurzaam succes.

Durf te vertrouwen, maar vergeet niet de controle te behouden.

Mijn medewerkers vertrouwen of controleren?”

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden.